Archiv - 2018 (55. sezóna)




17.12.2018

BRATŘI LUMIÉROVÉ

Lumière! L’aventure commence

Francie
2017
87 min
Film Europe

Výjimečný snímek Bratři Lumiérové není tradičním filmovým dílem. Filmoví historici Thierry Frémaux a Bertrand Tavernier vybrali a seřadili 108 krátkých snímků, které vytvořili před více než sto dvaceti lety bratři Louis a Auguste Lumièrové, vynálezci kinematografie. 50 vteřin dlouhé filmy jsou precizně zrestaurované pro digitální projekci a nabízejí mimořádně hodnotné svědectví o kulturním a technologickém rozvoji na přelomu 19. a 20. století. Skutečná lahůdka pro každého milovníka filmu!


10.12.2018

NA CHESILSKÉ PLÁŽI

On Chesil Beach

Velká Británie
2017
110 min
AČFK

Je léto roku 1962 a Anglie bude ještě minimálně rok čekat na velké společenské změny: beatlemánii, sexuální revoluci a The Swinging Sixties. S hlavními hrdiny, dvacátníky Florence a Edwardem, se poprvé setkáváme během jejich svatebního dne. Novomanželé jsou ubytováni ve staromódním hotelu v Dorsetu blízko Chesilské pláže. Když se pomalu začne blížit okamžik prvního manželského sexu, napětí se stupňuje a do pokoje se vkrádá trapnost. Po katastrofě následuje hádka a zásadní rozhovor na Chesilské pláži... Jako diváci poznáváme hrdiny filmu prostřednictvím flashbacků ilustrujících historii jejich vztahu, jejich rodinná zázemí i osobnostní odlišnosti. Společně s postavami jdeme jejich cestou, která se po klíčové scéně vydá zásadně jiným směrem... Snímek je adaptací stejnojmenné knihy slavného britského spisovatele Iana McEwana vydané v roce 2007.


3.12.2018

ZIMNÍ BRATŘI

Vinterbrødre

Dánsko - Island
2017
100 min
Bontonfilm

Festivalovými cenami ověnčený snímek přináší temný příběh dvou bratrů během jedné kruté zimy. Příběh prostoupený odplatou a osaměním... V odlehlém těžařském městečku až za koncem světa žijí dva bratři. Pracují v dole, starší z nich žije neutěšený a drsný život jako všichni místní těžaři. Mladší Emil je v tomhle opuštěném místě ještě opuštěnější, než ostatní. Outsider uzavřený ve svém osamění, má kromě práce pro společnost jednu jedinou další hodnotu. Z chemikálií ukradených v továrně načerno pálí alkohol. Baví se snad pouze s Anou, po které tiše touží. Jeden z místních onemocní a vina padá na Emila a jeho pálenku. Spor mezi bratry a rodinou nemocného se vyhrotí až k násilí, do toho se Emil cítí bratrem podveden a zrazen, protože Anna, objekt jeho plaché touhy, se dala dohromady právě s ním. Najednou nemá nikoho a nemá už vůbec co ztratit. Pozor, hrajeme v sále č. 5 !


26.11.2018

ONI A SILVIO

Loro

Itálie
2018
150 min
Aerofilms

Jaká je největší lidská touha? Láska? Peníze? Sex? Neomezená moc? A je možné toho všeho dosáhnout a cestou neztratit vlastní tvář? Nejúspěšnější italský režisér současnosti Paolo Sorrentino (Velká nádhera, Mládí) přichází s velkolepým provokativním komediálním dramatem. Sorrentinův dvorní herec Toni Servillo tentokrát v hlavní roli ztvárňuje Silvia Berlusconiho – notoricky známého miliardáře, skandalistu, mediálního magnáta a dlouholetého předsedu italské vlády, jenž se proslavil zejména svým excentrickým způsobem života a zhýralými večírky, které svět zná pod označením „bunga bunga“. Film dává nahlédnout do soukromí této kontroverzní ústřední postavy a nabízí pohled na mrazivé a mnohdy groteskní situace, ať už se týkají podplácení soudců, nákupu nejlepších fotbalistů nebo svádění mladičkých modelek. Zabývá se také tím, jací lidé Berlusconiho a jemu podobné obklopují a jak funguje cynický mechanismus moci, založený na absolutní ztrátě hodnot, ponižování, egoismu a prospěchářství.
Pozor, hrajeme v sále č. 1 !


19.11.2018

TOUCH ME NOT

Nu mă atinge-mă

Rumunsko - Německo - Česká republika - Bulharsko - Francie
2018
125 min
Pilot Film

„Proč ses mě nikdy nezeptal, o čem tenhle film je? A proč jsem ti to vlastně nikdy sama neřekla?“ táže se, spíše řečnicky, rumunská autorka v úvodu pozoruhodného průzkumu lidské intimity, aby jeden z možných důvodů nalezla o něco později: „Asi proto, že odpověď neleží ve sféře slov.“ Na průsečíku autenticky působící fikce a imaginativního dokumentu nalézáme empatický film-dotyk mezi debutující režisérkou a trojicí odvážných protagonistů, Laurou, Tomasem a Christianem. Dílo pokoušející se zachytit tělesnou blízkost k sobě i druhým, po níž neustále toužíme, o to více se jí však bojíme. Film Adiny Pintilie získal cenu Zlatý medvěd za nejlepší film letošního Berlinale.


12.11.2018

LEKCE

L'Atelier

Francie
2016
114 min
Artcam

Léto v La Ciotat. Několik mladých lidí, kteří hledají své místo ve společnosti, se účastní semináře tvůrčího psaní pod vedením známé spisovatelky Olivie. V jejich práci má znovu ožít dělnická minulost města s doky, které jsou už dvacet pět let zavřené. Antoine, kterého mnohem víc pálí problémy současného světa, se ostatním postaví. Olivii intenzita jeho chování vyvádí z míry, ale zároveň i přitahuje... Film režiséra Laurenta Canteta, jenž předtím vytvořil cenami ověnčený a divácky úspěšný snímek Mezi zdmi, byl uveden v Cannes 2017 v sekci Un Certain Regard.
Představení jsme uvedli ve spolupráci s Alliance Francaise Pardubice.


5.11.2018

LÉTO

Лето

Rusko - Francie
2018
126 min
Aerofilms

Sovětský svaz, Leningrad, začátek osmdesátých let. Neoficiální hudební scénou hýbají místní následovníci Lou Reeda, Iggyho Popa, Bowieho nebo Talking Heads. Patří k nim i mladý Viktor. Když se setká se svým idolem Mikem a jeho krásnou ženou Natašou, začíná léto plné hudby, přátelství a zakázané lásky. Film o začátcích skutečných kultovních kapel Kino a Zoopark měl premiéru v hlavní soutěži festivalu v Cannes, zatímco režisér Kirill Serebrennikov trávil čas v domácím vězení v Moskvě...


29.10.2018

JACK STAVÍ DŮM

The House That Jack Built

Dánsko
2018
155 min
Aerofilms

Pro sériového vraha Jacka je každé zabití uměleckým dílem. Své temné mistrovství se snaží během let vybrousit k dokonalosti. I přes jeho vysokou inteligenci se policie pomalu přibližuje, zatímco Jack víc a víc riskuje na cestě k dokonalé vraždě. Ponurý, chytrý i groteskně humorný snímek nás zavádí do USA 70. let. V hlavních rolích se objeví Matt Dillon a Bruno Ganz, ve filmu účinkují také Uma Thurman či Riley Keough. Kontroverzní génius Lars von Trier jej poprvé představil na letošním festivalu v Cannes.


22.10.2018

ZLODĚJI

Manbiki kazoku

Japonsko
2018
121 min
Film Europe

Za svůj nový snímek byl režisér Hirokazu Koreeda letos oceněn Zlatou palmou v Cannes. - Osamu je gastarbajtr, který si přivydělává kradením v obchodech. Do řemesla zasvěcuje i svého syna. Oba žijí v provizorním domě na periferii a s dalšími členy domácnosti tvoří rodinu, na které je podivné mnohem více než jen způsob obživy. Do rutiny krádeží zasáhne holčička, která si osaměle hraje v mrazu na balkoně. Osamu se rozhodne, že vzít si dítě, které rodiče zanedbávají, není zločin. Jeho čin vede k odhalení tajemství uvnitř rodiny zlodějů a zpochybnění toho, co vlastně pod pojmem rodina rozumíme. Koreedův film je citlivým, vrstevnatým a rafinovaným dramatem o bezpodmínečné lásce a důstojnosti chudých.


15.10.2018

POD JEDNÍM STROMEM

Undir trénu

Island
2017
89 min
Bontonfilm

Pod jedním stromem je komedie chladná a tvrdá jako nehostinné islandské pláně. Natočil ji režisér Hafstein Gunnar Sigurdðsson, na filmovém festivalu v Benátkách byla nominována na Nejlepší film, oficiálně byla uvedena na festivalu v Torontu a získala řadu dalších cen a nominací. Na zahradě klidného předměstí stojí vysoký košatý strom. Strom vrhá velký a studený stín na druhou zahradu. U každé zahrady je dům a v nich bydlí lidé... Dohadování se promění v hádky, nevhodné poznámky v osobní obvinění a nadávky, na řadu přijdou propíchnuté pneumatiky, pak se jedněm sousedům ztratí kočka a druhým brzy na to pes. Proslýchá se taky, že jeden ze sousedů byl viděn s motorovou pilou. Pod jedním idylickým stromem se obyčejné sousedské neshody rozrostou v naprosto neočekávanou spirálu násilí, která se vymkne kontrole.


8.10.2018

GAVRILO PRINCIP - PROCES

Branio sam Mladu Bosnu

Srbsko
2014
174 min
Balkanfilm

28. červen 1914. Gavrilo Princip s přáteli z organizace Mladá Bosna vyjádřili extrémním způsobem svůj nesouhlas s okupací své země Rakouskem a provedli v Sarajevu atentát na následníka rakousko-uherského trůnu Františka Ferdinanda d ́Este. Bezprostředně poté byli atentátníci zatčeni a v říjnu 1914 souzeni v procesu, který měl prokázat jejich napojení na Srbsko a ospravedlnit válku, kterou Rakousko-Uhersko Srbsku vyhlásilo již 28. července. Scénář filmu Srdana Koljeviće (v originále Hájil jsem Mladou Bosnu) vychází z autentických zápisů ze soudního jednání s členy organizace Mladá Bosna a především z knihy rakouského právníka Rudolfa Cistlera, který byl jedním z obhájců ex offo přidělených mladistvým atentátníkům.


1.10.2018

PŘÍSLIB ÚSVITU

La promesse de l'aube

Francie
2017
130 min
Film Europe

Malý Roman Kacew vyrůstá v meziválečném Polsku na pokraji chudoby. Jeho matka Nina je houževnatá, cílevědomá žena, která si umí zjednat respekt. Pro svého syna chce jen to nejlepší. Jednou z něj bude dekorovaný voják, francouzský ambasador a slavný spisovatel, říká svým sousedům. Roman se rozhodne žít její sny a naplnit každý příslib, který jí kdy dal. Jejich pouto nepřeruší první lásky k ženám, válka, ani dlouhé odloučení. A Roman se postupně stává Romainem Garym, mužem, jehož knihy se zařadí mezi mistrovská díla francouzské literatury. Režisér Eric Barbier o něm natočil pozoruhodný, klasicky vystavěný výpravný film.


24.9.2018

STUDENÁ VÁLKA

Zimna wojna

Polsko-Francie
2018
89 min
Aerofilms

V období budování stalinského Polska, ale také moderní západní Evropy se odehrává příběh velké osudové lásky zpěvačky Zuly a skladatele Wiktora. Nedokážou žít spolu, ale zároveň se fatálně přitahují a nevydrží být bez sebe. V kulisách Varšavy, Berlína a Paříže zní jazzová a folklorní hudba a Zula s Wiktorem rozehrávají nádhernou, ale hořkou baladu, svoji vlastní studenou válku. Kunderovsky laděným milostným eposem navazuje Pawel Pawlikowski na úspěch oscarové Idy. Za dílo nabité elektrizující hudbou i obrazovou krásou byl na festivalu v Cannes odměněn Cenou za nejlepší režii.


17.9.2018

GAUGUIN

Gauguin - Voyage de Tahiti

Francie
2017
102 min
Film Europe

Nekompromisní vizionář Paul Gauguin opouští Paříž, rodinu i přátele a v roce 1891 se usazuje na exotickém ostrově Tahiti, aby zde načerpal inspiraci pro své obrazy v divoké a neposkvrněné přírodě. Zdánlivý ráj se ale mění v místo samoty a chudoby, na němž Paul zápolí s podlomeným zdravím, odmítnutím i pochybami. Poznává zde ale také domorodou krásku Tehuru, která se stává jeho ženou i múzou. Film Edouarda Deluca je výpravnou, přitom ale meditativní sondou do duše vášnivého a problematického génia. Dominuje jí naprosto strhující, intenzivní výkon Vincenta Cassela.


10.9.2018

TÍSŇOVÉ VOLÁNÍ

Den skyldige

Dánsko
2017
85 min
Aerofilms

Asger Holm, bývalý policista, kterému byla přidělena služba na tísňové lince, odpoví na volání od unesené ženy. Když je hovor náhle přerušen, začíná po ženě a jejím únosci pátrat. S telefonem jako jediným nástrojem, obklopen stěnami kanceláře vstoupí Asger do závodu s časem, aby zachránil ohroženou ženu. Zločin, který odkrývá, je však mnohem větší, než se na začátku mohlo zdát. Jeden z nejslibnějších tvůrců nové dánské filmové generace režisér Gustav Möller ve svém prvním celovečerním filmu oceněném na filmovém festivalu Sundance Cenou diváků za nejlepší zahraniční film experimentuje s lidskou představivostí, smysly, strachem a přesvědčením, že nejsilnější filmové momenty jsou ty, které nevidíte.


3.9.2018

TŘI DNY V ZÁŘÍ

Tri dena vo septemvri

Makedonie - Kosovo
2015
90 min
Balkanfilm

Při náhodném setkání Jany a Mariky ve vlaku se rozehrává příběh plný tajemství a pochybností. Jeho pokračování se uskuteční na dlouho neobývané chatě na samotě uprostřed lesa. Ve třech dnech se postupně odhalují důvody a skutečné záměry jednání obou žen. Marika je vražedkyně na útěku a Jana je na misi, kterou chce zúčtovat se svou minulostí. Film režiséra Darijana Pejovského se zabývá důsledky sexuálního násilí a utrpením, kterým ženy na Balkáně procházejí. Jeho děj probíhá většinou uprostřed krásné makedonské přírody. Je hereckým koncertem Ireny Ristić a Kamky Točinovski. Jejich výkony jsou minimalistické, ale pravdivé, a udržují diváka každým dialogem či pohledem v napětí. Psychologický thriller Tři dny v září cílí na naše emoce sofistikovaným dávkováním minulosti, která předurčí budoucnost hlavních hrdinek.


18.6.2018

HORA

Mountain

Austrálie
2017
74 min
AČFK

Jedinečná filmová a hudební spolupráce mezi Australian Chamber Orchestra a režisérkou Jennifer Peedomovou. Vizuálně působivý umělecký dokument je oslňující analýzou naší posedlosti horami… Ještě před 300 lety byly snahy zdolat horské vrcholy považovány za něco velmi blízkého šílenství. Nikdo tehdy nepředpokládal, že by divoká a opuštěná horská krajina mohla někoho zajímat. Vrcholy hor byly považovány za místa, kde sídlí nebezpečí, nikdo je nevnímal jako místa plná krásy. Proč jsou nyní horami přitahovány miliony lidí? Dílo nám ukazuje okouzlující sílu výšin a jejich věčnou moc, se kterou formují naše životy i naše sny. Komentář načetl charismatický Willem Dafoe.


11.6.2018

MĚSÍC JUPITERA

Jupiter holdja

Maďarsko - SRN
2017
123 min
Aerofilms

Napínavý thriller z blízké budoucnosti vypráví příběh uprchlíka, který po zásahu policejní kulkou k vlastnímu překvapení zjišťuje, že umí létat. Nepravděpodobný superhrdina v lidech probouzí strach i touhu po penězích a v podmanivých kulisách Budapešti se začíná schylovat k přestřelkám a automobilovým honičkám. Dynamická kamera i překvapivý způsob vyprávění dodávají univerzálnímu podobenství o dobru, zlu, víře a ztrátě iluzí velmi současný rozměr. Miláček festivalu v Cannes, režisér Kornél Mundruczó, vizuálně působivým opusem potvrzuje svoji vizionářskou pověst.


4.6.2018

BRAZIL

Brazil

Velká Británie
1985
143 min
AČFK

Director´s cut legendární sci-fi slavného režiséra Terryho Gilliama. Jak snadné je stát se nepřítelem státu! Pesimistická vize nedaleké budoucnosti, inspirovaná Orwellovým románem 1984. Příběh filmu se odehrává „kdesi ve 20. století“ v totalitní společnosti, která pod záminkou boje proti terorismu převzala kontrolu nad soukromím svých občanů. Hlavní postavou je vládní úředník Sam Lowry (Jonathan Pryce), snílek, kterému se z neutěšené reality daří unikat prostřednictvím snových představ. Zvrat v jeho životě nastane ve chvíli, kdy potká v reálném světě Jill (Kim Greistová), dívku ze svých fantazií. Obě roviny příběhu se začnou prolínat. Z nesmělého muže, který se nechce do ničeho zaplést, se postupně stává rebel bojující proti systému za záchranu milované ženy. Sam je dokonce zatčen a mučen, ale zůstává nezlomen. Záchranu nachází ve vlastním šílenství, které mu umožní odpoutat se od těla a ponořit se do světa fantazie…


28.5.2018

V ŠOKU

Stanje šoka

Slovinsko-Srbsko-Makedonie-Bosna a Hercegovina-Bulharsko
2011
92 min
Balkanfilm

Když na 1. máje v roce 1986 vyhlásí Petra nejlepším pracovníkem hutě a za odměnu mu přidělí byt, je to pro něj takový šok, že omdlí a probudí se až za deset let. Válka v Jugoslávii je minulostí a v samostatném Slovinsku se plně rozvíjí kapitalismus… To, že se s ním nechala manželka rozvést, je pouze jedna z mnoha šokujících skutečností, se kterou se musí vyrovnat. Neexistuje už žádná Jugoslávie ani socialismus a idea bratrství a jednoty jižních Slovanů se utopila v krvavé lázni válečného konfliktu. V podniku, kde pracoval, pro něj není místo a do jeho vedení se dostali bezcitní kapitalisti. Na novou dobu není Peter připraven. Záhy ale pochopí, co musí udělat. Poté, co přijde o všechny peníze, které mu vyplatil bývalý zaměstnavatel, aby se jej zbavil, vyráží do boje za práva dělnické třídy...


21.5.2018

NIT Z PŘÍZRAKŮ

Phantom Thread

USA
2017
130 min
CinemArt

Příběh muže posedlého zničující dokonalostí. Muže natolik soustředěného na každičký detail, že mu unikalo vše podstatné. Muže, kterého zničila láska. Nebo zachránila. Záleží na úhlu pohledu. Úspěšný tvůrčí tandem Paul Thomas Anderson a Daniel Day-Lewis si zopakovali spolupráci a stvořili další film, který se zařadí mezi nezapomenutelné… Mít šaty od návrháře Reynoldse Woodcocka znamenalo v dynamické éře obrozujícího se poválečného Londýna úplně nejvíc. Dáma musela mít dostatek peněz, patřičný rodokmen a odpovídající vychování, aby mohla vyrazit na večírek v jeho modelech, které byly vždy unikátní. Status génia si ale vybíral svou daň v podobě Woodcockovy totální emocionální vyprázdněnosti. Odtržen od reality všedního dne, neboť o vše praktické se starala jeho sestra, stavěl všechny ženy na roveň krejčovských panen. Měl sice vždy po ruce nějakou milenku či múzu, ale stačilo, aby si ráno při snídani trochu hlasitěji mazala topinku máslem a už se pakovala z jeho života. Když v kavárně v zapadlém přístavním městečku Reynolds objevil stydlivou servírku Almu (Vicky Krieps) a rozhodl se jí nabídnout momentálně uvolněné místo po svém boku, netušil, s čím si zahrává…. „Reynolds je naprostý sobec, sebevědomý, sebejistý, posedlý sám sebou a svou prací,“ popisuje režisér svého hrdinu. „Takový člověk si přímo říká o to, aby ho něco vykolejilo. Co se stane, když u sebe poprvé odhalí slabost nebo zjistí, že k životu potřebuje i někoho jiného?,“ ptá se Anderson a zároveň na to odpovídá.


14.5.2018

TŘI BILLBOARDY KOUSEK ZA EBBINGEM

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

USA – Velká Británie
2017
115 min
CinemArt

Mildred Haynesové (Frances McDormand) zavraždili dceru. A protože se vyšetřování už několik měsíců bezvýsledně vleče, rozhodne se jednat. U vjezdu do města vylepí na tři billboardy velmi kontroverzní vzkazy adresované váženému šéfovi místní policie (Woody Harrelson). Tímto nezvyklým činem začíná bitva mezi Mildred a zástupci zákona. Když se do věci vloží ještě další policista (Sam Rockwell), nevyzrálý maminčin chlapeček se zálibou v násilí, souboj mezi místním policejním oddělením a osamělou, ukřivděnou a hlavně rozzuřenou bojovnicí se může rozjet na nejvyšší obrátky… Komediální drama plné černého humoru napsal a natočil Oscarem již předtím oceněný režisér Martin McDonagh.


7.5.2018

NA SHLEDANOU TAM NAHOŘE

Au revoir là-haut

Francie
2017
117 min
CinemArt

Listopad 1918. Do konce světové války zbývá jen pár dní. Poručík Henri d´Aulnay-Pradelle je přesto ochotný kvůli uznání a povýšení jít přes mrtvoly a žene svou jednotku do nesmyslného útoku. Tato zbytečná zteč na kótu 113 nerozlučitelně spojí dva vojíny, nenápadného účetního Alberta Maillarda a nadaného umělce Édouarda Péricourta. Znetvoření, které Édouard skrývá pod bláznivými maskami, ovlivní životní příběh obou vojáků i po demobilizaci. Albert se stane Édouardovým pečovatelem a jeho hlavní starostí je, kde pro znetvořeného přítele sežene peníze na další morfium. Édouard proto vymyslí monumentální podvod postavený na spojení svého výtvarného nadání a národního uctívání válečných hrdinů pomocí pomníků…. Šílenství v bláznivé poválečné Francii může pokračovat i v právě objeveném jazzovém rytmu.Film Na shledanou tam nahoře byl natočen podle stejnojmenné románové předlohy. V roce 2013 za ní spisovatel Pierre Lemaitre získal prestižní Goncourtovu cenu.


30.4.2018

MILENKY STARÉHO KRIMINÁLNÍKA

Milenky starého kriminálníka

Československo
1927
125 min
Národní filmový archiv

Němou komedii, kterou uvedeme v restaurované verzi, natočil s Vlastou Burianem, Anny Ondrákovou a Jindřichem Plachtou v hlavních rolích režisér Svatopluk Innemann (1896 -1945), jeden z nejúspěšnějších a nejplodnějších českých komediografů dvacátých a počátku třicátých let, podle námětu a scénáře Josefa Skružného, s nímž často spolupracoval. Oba zručně použili prověřená schémata a klišé k vytvoření nenáročného dílka, opírajícího se o situační komiku a místy i o gagy či honičky jak z americké grotesky. Hudební doprovod k snímku vytvořilo na podnět Národního filmového archivu pro obnovenou distribuci trio Neuvěřitelno.


23.4.2018

POTVORA

En Frygtelig Kvinde

Dánsko
2017
86 min
Film Europe

Rasmus a Maria se poznají na party a prvotní flirt nabere rychlé grády. Maria se nastěhuje do Rasmusova bytu a po malých krůčcích si podmiňuje jeho životní prostor. Je to nevyrovnaný pár. Maria je cílevědomá, dominantní, Rasmus jako by tápal mezi pubertou a dospělostí. Christian Tafdrup v civilně natočeném dramatu zachycuje všední vztahové situace, z nichž se rýsuje přesný portrét dvou zcela rozdílných lidí, jejichž vzájemná přitažlivost má destruktivní následky.


16.4.2018

120 BPM

120 battements par minute

Francie
2017
140 min
Film Europe

Scénárista a režisér Robin Campillo se vrací do raných devadesátých let minulého století. AIDS si už deset let vybírá kruté oběti na životech, přesto aktivisté z pařížské pobočky hnutí ACT UP bojují s nezájmem veřejnosti, otupělostí vlád a machinacemi farmaceutických firem. Nováček Nathan se seznamuje s radikálem hnutí Seanem, jehož politický boj je zároveň bojem o život. Sean je HIV pozitivní a jeho čas se krátí… Film, jehož titul odkazuje jak k monitoringu srdeční aktivity, tak i k dobovému houseovému tepu tanečních klubů, nabízí nekonvenční pohled na členy komunity, kteří se rozhodli „žít politiku v první osobě“. Snímek získal Velkou cenu poroty a Cenu FIPRESCI na loňském MFF v Cannes.


9.4.2018

CUKRÁŘ

האופה מברלין

Izrael - SRN
2017
104 min
Pilot film

Služební cesty mohou přinést mnohá překvapení a není výjimkou, pokud mezi ně patří setkání, jež přeroste v milenecký vztah. Poměr Thomase, cukráře žijícího v Berlíně, a Orana, ženatého muže původem z Izraele, však po několika měsících utne tragická událost. Oran umírá při dopravní nehodě a Thomas nevidí jiné východisko, než vyhledat vdovu, jež teď sama vychovává Oranova syna. Přes počáteční nedůvěru, pramenící z Thomasovy německé národnosti, dává truchlící Anat mlčenlivému mladému muži práci ve své kavárně, netuší však, že nevyslovený smutek, který je spojuje, se váže k jednomu a tomu samému muži. Snímek scénáristy a režiséra Ofira Raula Graizera loni doslova uchvátil festivalové publikum v Karlových Varech, kde zabodoval v divácké soutěži.


2.4.2018

TOVARYŠSTVO JEŽÍŠOVO

Družba Isusova

Chorvatsko
2004
91 min
Balkanfilm

Režisér Silvije Petranović natočil svůj snímek podle stejnojmenného románu českého spisovatele Jiřího Šotoly. - Je polovina 17. století. Jezuité prosazují svůj vliv ve střední Evropě. Mladá vdova, hraběnka Maria, žije s hrstkou služebnictva na vesnickém panství. Tovaryšstvo Ježíšovo (jezuitský řád) pověří funkcí jejího zpovědníka pátera Hada, který je plně oddán Bohu a službě řádu. Jako takový se zdá být ideálním nástrojem pro naplnění záměrů jezuitů toužících po upevnění svého postavení v heretickém regionu. V případě pátera Hada však nejde vše podle jejich představ. Mladá hraběnka na něj hluboce zapůsobí, navíc postupem času začíná pochybovat o tom, zda mají příkazy jeho představených sloužit výhradně k šíření slávy Boží. Film lze chápat jako metaforu pro manipulaci a zneužívání moci. Namísto jezuitského řádu si lze snadno dosadit třeba politickou stranu či jiné uskupení tvořené lidmi podléhajícími nejrůznějším pokušením... I když se toto historické drama odehrává v 17. století, je vlastně velmi aktuální.


26.3.2018

OBÁVANÝ

Le Redoutable

Francie
2017
109 min
Film Europe

Paříž, rok 1967. Jean-Luc Godard, přední režisér své generace, natáčí snímek Číňanka s tehdy sedmnáctiletou Anne Wiazemsky – ženou, kterou miluje a se kterou se později ožení. Jsou šťastní a zamilovaní, nicméně kritika filmu u Godarda vyvolává hluboké pochybnosti ještě umocněné událostmi května 1968. Krize, kterou Jean-Luc prochází, ho zásadně proměňuje: ze slavného filmaře se stává maoistický umělec stojící mimo systém, stejně nepochopený jako nepochopitelný. Lahůdka, pod níž je podepsán režisér Michel Hazanavicius, potěší srdce každého opravdového cinefila. A propos, kolik jste viděli hraných snímků natočených ještě za života klasiků? Byť Godard sám by se takovému označení asi hodně bránil…


19.3.2018

JE TO JEN KONEC SVĚTA

Juste la fin du monde

Kanada – Francie
2016
97 min
Aerofilms

Mladý úspěšný dramatik se po 12 letech prožitých ve velkoměstě vrací domů za rodinou, aby oznámil svou blížící se smrt. Svět kosmopolitního muže je však členům rodiny příliš vzdálený a nepředstavitelný, než aby mohlo dojít ke smíření a naplňujícímu prožití posledních společných chvil. Film mladého kanadského režiséra Xaviera Dolana si z loňského festivalu v Cannes odnesl Velkou cenu poroty. Svébytný Dolanův režijní styl doplňuje hvězdné herecké obsazení současné francouzské špičky – Marion Cotillard, Vincenta Cassela nebo Léy Seydoux.
Film jsme uvedli ve spolupráci s Alliance Francaise Pardubice v rámci Dnů frankofonie 2018.


12.3.2018

ODNIKUD

Aus dem Nichts

SRN - Francie
2017
106 min
Aerofilms

Život Katji se otřese v základech, když při bombovém útoku přichází o syna a manžela. Rodina a přátelé se jí snaží být v těžkých chvílích oporou, Katja ovšem nemůže jít dál s vědomím, že vrazi její rodiny chodí beztrestně po svobodě. V hlavní roli thrilleru Fatiha Akina o pomstě a spravedlnosti exceluje Diane Kruger, v hlavní soutěži loňského festivalu v Cannes oceněná za nejlepší ženský herecký výkon.


5.3.2018

HAPPY END

Happy End

Francie – SRN - Rakousko
2017
107 min
Aerofilms

Michael Haneke (Láska, Bílá stuha) se vrací se sondou do života jedné „lepší“ evropské rodiny, kterou pozoruje se svébytným a velmi trpkým smyslem pro humor. Poté, co její maminka záhadně onemocní, stěhuje se malá Eve za otcem do rozlehlého rodinného sídla v Calais. Jeho neurotičtí a sebestřední obyvatelé jsou zahleděni do nevěr, komplotů a iluzí o vlastní výjimečnosti. Snadno tak přehlédnou, že nový přírůstek v jejich domácnosti také skrývá jedno temné tajemství. Do hlavních rolí ostré satiry obsadil Haneke plejádu velkých hereckých jmen včetně Isabelle Huppert a Jean-Louise Trintignanta - protagonistů Oscarem, Zlatou palmou i Zlatým glóbem oceněné Lásky. Filmu, na nějž Happy End i v některých dalších ohledech volně navazuje...


26.2.2018

KROTKÁ

Krotkaya

Francie–Ukrajina–SRN–Nizozemsko–Litva
2017
143 min
Film Europe

Jednoho dne se ruské ženě, která žije v zapadlé vesničce, vrátí balíček, jejž poslala svému uvězněnému manželovi. Vystrašená a plná obav se vydává na pitoreskní cestu do odlehlé části země, kde stojí vězení, které je pro mnohé spíš nedobytnou pevností. Čeká jí byrokratická absurdita, věrolomné charaktery ze společenské spodiny, ústrky, násilí i poznání, že žalář nekončí zdmi a ostnatými dráty, ale pokračuje daleko za jejich hranice… Loznicův nejnovější film je nekompromisní alegorií o stavu ruské duše i současné kultuře vězeňství jakožto dědictví Stalinova sociálního inženýrství, součásti státní mašinérie a nástroji moci. Režisérův popis jednoho zápasu, inspirovaný jak dílem Dostojevského, tak i Kafky nebo Gogola, neobvyklým způsobem mísí brutální realismus a expresionisticky pojatou satiru. Krotká je radikálním politickým filmem o zemi, kde úřady i lidé hrají roli fantomů – slouží jako prázdné schránky, které pouze imitují funkci, již by měly zastávat.


19.2.2018

ROCK´N ROLL

Rock'n Roll

Francie
2017
123 min
AČFK

Guillaume Canet (43) žije pohádkový život. Má všechno, o čem mohou muži pouze snít. A potom, přímo během natáčení, mu jeho dvacetiletá herecká kolegyně suše oznámí, „že už nejede rock´n´roll“. A další uzemňovačka přijde vzápětí – na žebříčku „šukatelnosti“ herců se prý propadnul na úplné dno. Domácký život s Marion, syn, koně, dům na venkově – to vše je pro mladé herečky totálně antisexy. Guillaume si umíní, že se musí radikálně změnit. Hned. Proměna ale zachází tak daleko, jak nikdo z přítomných nečekal… Nová komedie z nabídky Asociace českých filmových klubů.


12.2.2018

ČERNÝ PETR

Černý Petr

Československo
1963
86 min
NFA

Snímek je jedním z prvních filmů československé nové vlny a zároveň hraným debutem jejího nejznámějšího představitele, Miloše Formana. Titulním hrdinou je mladík, který nejistým krokem vstupuje do dospělosti. Pracuje v obchodě, kde má za úkol hlídat, aby nikdo nekradl, ale bohužel nemá dost odvahy zloděje chytit nebo alespoň napomenout. Po práci tráví čas s přáteli i s rodiči, ale s nikým si příliš nerozumí. Jejich rozhovory sestávají z banalit, nezodpovězených otázek a monologů bez pointy. Místo uceleného příběhu je nám představena řada volně spojených epizod, v nichž Forman portrétuje své hrdiny při každodenních činnostech a snaží se zachytit ducha doby. Příznačný je absurdní humor a trefnost pozorování každodenního života. Filmu dodává na přesvědčivosti jeho dokumentární charakter, který spočívá v nenásilné režii a obsazení některých rolí neherci.


5.2.2018

POLIBEK OD BEATRICE

Sage femme

Francie
2016
117 min
Artcam

Claire žije podle pravidel. Pracuje jako porodní asistentka a svůj život zasvětila službě ostatním. Jenže porodnici, kde pracuje, budou brzy zavírat. A do toho se znovu objevuje Beatrice, bývalá milenka jejího zemřelého otce, vrtošivá a sobecká žena, která je jejím pravým opakem… Herecký koncert dvou výrazných osobností – Catherine Deneuve a Catherine Frot natočil režisér Martin Provost.


29.1.2018

MATRIX

The Matrix

USA
1999
131 min
AČFK

Kultovní kyberpunkovou sci-fi jízdu o černých brýlích a dírách v systému, pod níž jsou podepsáni Lilly a Lana Wachowski, jsme zařadili jako první film z aktuální nabídky Projektu 100. - Thomas A. Anderson vede dvojí život. Přes den je průměrným programátorem v nadnárodní společnosti, který poctivě platí daně a pomáhá své domácí s odpadky. V noci se z něj stává počítačový hacker známý jako Neo. Už dlouho mu vrtá hlavou podezření, že se světem je něco v nepořádku, ale skutečnost se vymyká i jeho nejbujnějším představám. Série podivných událostí jej přivádí až k setkání se skupinou lidí vedenou legendárním hackerem Morpheem. Díky nim je Neo je vytažen z falešné reality do reálného zničeného světa, kde se nepíše rok 1999, nýbrž 2199, a ve kterém lidstvo vede válku s inteligentními stroji, které samo vytvořilo…


22.1.2018

NEMILOVANÍ

Nelyubov

Rusko–Francie–SRN–Belgie
2017
127 min
Film Europe

Žeňa a Boris procházejí bolestným rozvodem. Pohromadě je drží už jen poslední starost, prodej bytu, jinak si oba zařídili nový život po svém. Žeňa si našla staršího bohatého muže, Boris čeká dítě s kolegyní z práce. Jejich dvanáctiletý syn Aljoša je spíš přítěží. Nestojí o něj ani jeden, jako by jim připomínal vlastní selhání. Neprojevují mu náklonnost, zdá se, že toho nejsou ani schopni. Všechno se změní ve chvíli, kdy Aljoša zmizí. Náhlý pocit prázdnoty dožene oba rodiče k pátrání nejen po vlastním synovi, ale i po kořenech vlastního emocionálního chladu. Andrej Zvjagincev přináší mistrovsky vystavěné drama o lidech, kteří jsou zamilovaní do vlastního odrazu v mobilních telefonech, ale jinak žijí ve skličujícím světě odcizení a nepochopení. Ruský filmař znovu obrací pozornost k ruské vyšší střední třídě, která stála v centru jeho staršího snímku Jelena. Nemilovaní jsou však podstatně pronikavějším a sugestivnějším obrazem života v sebeklamu. Cena poroty na loňském MFF v Cannes.


15.1.2018

TA, KTERÁ ODEŠLA

Ang Babaeng Humayo

Filipíny
2016
235 min
Film Europe

V roce 1997, poté, co strávila třicet let ve vězení, vstupuje Horácia do krajně odcizeného světa: její manžel zemřel a ačkoli se znovu spojila se svou dcerou, nemůže najít svého syna. Brzy však rozpozná, co se nezměnilo – moc a výsady elit. Ironií zůstává, že Horáciin bývalý aristokratický milenec Rodrigo, který zosnoval její uvěznění, je nyní sám lapen ve své zlaté kleci: stejně jako jeho bohatí přátelé, i on přestal vycházet z domu kvůli eskalaci únosů zaměřených na movité. Horácia se rozhodne této hysterie využít a připravuje pomstu. Filmový solitér Lav Diaz znovu rozvíjí téma filipínských dějin s vyčerpávající klinickou přesností a odhaluje temné proudy, které dodnes formují jeho zemi. Snímek Ta, která odešla je pronikavou studií o propasti mezi chudými a bohatými, mezi minulostí a přítomností – Diaz zachycuje v těch nejmenších gestech zakotvenou historii institucionálních privilegií, spoluviny a arogance, které přispěly k propastným rozdílům v dnešní filipínské společnosti. Filmařská virtuozita a pečlivě artikulovaný „tichý vztek“ dělají z Diazovy novinky jeden z jeho nejlepších a nejsoucitnějších titulů. Dílo bylo právem oceněno Zlatým lvem na MFF Benátky 2016.


8.1.2018

CESTA ČASU

Voyage of Time: Au fil de la vie

USA-SRN
2016
90 min
Film Europe

Bezmála čtyřicet let se ve vizionářské mysli jednoho z nejvýznamnějších amerických režisérů Terrence Malicka rodila myšlenka na ambiciózní esej, která nakonec dostala tvar filmu Cesta času. Snímek se nezabývá ničím menším než vznikem, vývojem a zánikem známého vesmíru, životním cyklem sluneční soustavy. V centru Malickovy pozornosti pochopitelně leží evoluce různých živých forem, jejich rozmanité podoby, proměny od jednobuněčných organismů až po formování lidské civilizace. Na tvorbě unikátního dokumentu se podílela celá řada významných osobností vědeckého světa - paleontologové, biologové, astrofyzici z prestižních pracovišť po celé Zemi. Fascinující záběry doprovodil poetický komentář slavné herečky Cate Blanchett. Její uhrančivý hlas klade otázky, jež lidstvo provází od nepaměti. Malick tak pokračuje v ohledávání kořenů existence člověka, které dostalo jasnou podobu v jeho ceněném filmu Strom života.


Při zpracování anotací k jednotlivým snímkům byly použity časopisy Filmový přehled.

Novinky

26.2.2024

Březen a duben máme naprogramované!

Filmový jízdní řád pro přelom zimy a jara máme hotový. Na stránce s programem se dozvíte, že jsme pro vás vybrali na příklad nejnovější snímek Romana Polanského, španělské komediální drama, které vyhrálo divácké hlasování na Letní filmové škole v Uherském Hradišti nebo ocenňovaný historický film s Madsem Mikkelsenem v hlavní roli.

Info

Filmový klub Pardubice

uvádí představení v Gočárově galerii v Automatických mlýnech
U Mlýnů 1961
530 02 PARDUBICE


Promítáme: v pondělí od 18:30

Vstupné:

  • 120,- Kč pro členy FK
  • 150,- Kč pro nečleny
  • členský průkaz na rok 120,- Kč